Utflykt i forskningens tecken


Bloggens första riktiga text är i utvecklingsstadiet. Men eftersom jag inte alltid har förmågan att bara tänka på en sak i taget så har detta nu spunnit vidare till att skriva en Wikipediaartikel om en gammal svensk företeelse. För den nyfikne finnes en ledtråd i slutet av texten.

För detta behövde jag tillgång till Kungliga Bibliotekets tidningsdatabas, som i Malmö kan finnas i det som förr i världen var tidningshus för tidningen Arbetet, men idag huserar bland annat Malmö Stadsarkiv. Just nu har jag det väldigt nischade privilegiet att bo ynka 10 minuter till fots härifrån, vilket gör resan till en petitess.

Utsidan på Malmö Stadsarkiv, inklusive en skylt med namnet och Malmö Stads stadsvapen/logga.
Arkiv, avdammat.

Stadsarkivet innehåller inte heller enbart gamla dammiga handlingar och datorer för diverse släktforskare och historiebesatta utan även ett bibliotek och utställningslokal. Här finner vi bland annat Dawit Isaak-biblioteket, en avdelning för de böcker som vissa försökt förtränga och dölja.

Här finns allt från Salman Rushdie och Orwell till böckerna som retar gallfeber på Hem och Skola-föreningarna i USA för att de diskuterar homosexuella och transpersoner. I varje bokomslag finns en lapp som förklarar varför boken förbjudits eller censurerats.

Skylt vid Dawit Isaak-biblioteket i Malmö, skylten förklarar hur varje bok har en lapp på insidan som berättar mer om varför boken motverkats.

Efter runt 2 timmar vid KB-datorn så bar fötterna mig vidare. När jag går upp på Friisgatan möts jag av ett inslag i ’Seriestaden Malmö’, där jag finner en karaktär som yttrat många mer eller mindre bevingade och explosiva ord.

Mosaik av seriefiguren Åke Jävel. Åke Jävel håller i en bomb ritad i seriestil. Under sitter ett mindre plakat som del av Seriestaden Malmö.
Minns ni Åke Jävel? Han är tillbaka, i mosaikform!

I jakt på livsmedel dras jag vidare förbi Folkets Park, till ännu en Malmöbyggnad med lite historia. Här finner vi, åtminstone enligt Wikipedia, den sista Solidar-märkta butiken, som behöll märkningen till 2005.

En grön Coop-skylt ovanför ingången till Coop Folkets Park.
Coop Folkets Park, mer eller mindre Solidar(iskt)

På vägen ut möter jag en valbock, som ger ett utmärkt tillfälle att komma tillbaka till den där ledtråden jag lovade i början. Denna bocken har ju blivit just…

Vänsterpartiets valbock inför EUP-valet, stora delar av trycket har blivit bortslitet.
Den som gjorde detta borde stoppas.

Ledtråd: I titeln till nästa text finner vi överlappet mellan Paolo Robertos filmdebut och ett statligt monopol.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.